Ontdek houtzaagmolen De Salamander

De Salamander is een opvallende houtzaagmolen in Leidschendam. De molen is rond 1778 opnieuw gebouwd, nadat een grote brand de vorige verwoest had. Nadat de 2e zaagmolen, De Hoop, was afgebrand werd in 1895 een stoommachine ingezet om ook bij windstilte te kunnen zagen, een techniek die voor die tijd vrij nieuw was. Deze stoommachine werd gestookt met afvalhout.

De houtzaagmolen is tot 1953 in bedrijf gebleven, raakte daarna in verval en werd niet meer onderhouden. Na tientallen jaren is de Stichting Opbouw Salamander opgericht en hebben zij voor de herbouw en het onderhoud van de molen gezorgd. De nog steeds werkende zaagmolen is zeker de moeite waard te bekijken. In de omgeving kun je leuk wandelen langs het water, de eeuwenoude Vliet!

Evenementen bij Houtzaagmolen de Salamander

Met kinderen naar molen Salamander

Met kinderen naar Molen Salamander

In de meivakantie zijn kinderen weer extra welkom bij zaagmolen De Salamander.Ze kunnen dan actief aan de slag met kleurplaten, potloden en verf of bouwen met houten walfdorfmateriaal mooie constructies.

1 mei 2024
Lees meer over Molen Salamander

Openingstijden

Woensdag
12.00 - 16.00 uur
Zaterdag
12.00 - 16.00 uur

De molen is iedere woensdag en zaterdag geopend voor bezoek van 12.00 tot 16.00 uur. Molengidsen zijn aanwezig om de bezoekers op te vangen en rond te leiden. En de molenaars laten dan bij voldoende wind uiteraard de molen draaien.

Waar kan je ons vinden?

Logo Houtzaagmolen de Salamander

Houtzaagmolen de Salamander

De Wiek 19
2265VK Leidschendam
070 - 320 41 68

Meer informatie?

Bezoek de website

Website bezoeken

Verrassende activiteiten

Oude romeinse stad Forum Hadriani

Op de plek waar Voorburg nu staat lag namelijk ooit een Gallo-Romeinse stad, de noordelijkste van het Europese vasteland: Forum Hadriani.

Poldermolen De Vlieger

Molen de Vlieger is een poldermolen gelegen in het unieke  polderlandschap Essesteijn te Voorburg waar ook een kinderboerderij deel van uitmaakt. De authentieke molen, gebouwd in 1621, is nog volledig operationeel en thans in- gericht als museum.