Ontdek een bijzonder stukje sportgeschiedenis bij Informatiepaneel Voetbal Noortheylaan

Na enig wetenschappelijk onderzoek werd in 2018 ontdekt dat de bakermat van het Nederlandse Voetbal in Leidschendam ligt. Tot 1882 stond daar namelijk Jongenskostschool Noorthey, waar rond 1864 de eerste voetbalwedstrijd in Nederland gespeeld werd. Dankzij de inzet van de gemeente en nazaten van de leerlingen van de school is nu een informatiebord geplaatst met daarop het verhaal van de school en hoe het voetbal in Nederland terecht kwam.

Jongenskostschool Noorthey was de eerste Nederlandse kostschool die voor de Engelse taallessen leraren uit Groot-Britannië aanstelde. Zij namen niet alleen het voetbal mee, maar ook hockey en cricket. Het infopaneel met de uitgebreide versie van dit verhaal staat ter hoogte van camping Noorthey langs de drukke hardloop-, wandel- en fietsroute tussen de Veursestraatweg en het treinspoor Den Haag-Leiden.

Waar kan je ons vinden?

Informatiepaneel Voetbal Noortheylaan

Noortheylaan
Leidschendam

Verrassende activiteiten

Huygens’ Swaensteyn

Huygens’ Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam. Het museum is gevestigd in het Notarishuis in de Herenstraat, een van de oudste gebouwen in het Huygenskwartier van Voorburg.

Horeca in Mall of the Netherlands

In Westfield Mall of the Netherlands zitten rond de zogenaamde dining place 18 restaurants. De dining place doet tevens dienst als Eet Theater. De Westfield Mall heeft voor iedere smaak een restaurant, zoals je het nergens anders vindt!