Ontdek een bijzonder stukje sportgeschiedenis bij Informatiepaneel Voetbal Noortheylaan

Na enig wetenschappelijk onderzoek werd in 2018 ontdekt dat de bakermat van het Nederlandse Voetbal in Leidschendam ligt. Tot 1882 stond daar namelijk Jongenskostschool Noorthey, waar rond 1864 de eerste voetbalwedstrijd in Nederland gespeeld werd. Dankzij de inzet van de gemeente en nazaten van de leerlingen van de school is nu een informatiebord geplaatst met daarop het verhaal van de school en hoe het voetbal in Nederland terecht kwam.

Jongenskostschool Noorthey was de eerste Nederlandse kostschool die voor de Engelse taallessen leraren uit Groot-Britannië aanstelde. Zij namen niet alleen het voetbal mee, maar ook hockey en cricket. Het infopaneel met de uitgebreide versie van dit verhaal staat ter hoogte van camping Noorthey langs de drukke hardloop-, wandel- en fietsroute tussen de Veursestraatweg en het treinspoor Den Haag-Leiden.

Waar kan je ons vinden?

Informatiepaneel Voetbal Noortheylaan

Noortheylaan
Leidschendam

Verrassende activiteiten

Recreatiegebied Vlietland

Het 300 hectare grote Recreatiegebied Vlietland is één van de grootste watersport-, recreatie- en natuurgebieden van Nederland! Het hart van Vlietland wordt gevormd door drie meren met een oppervlakte van in totaal circa 130 hectare.

Zwembad Forum Kwadraat

Zwembad Forum Kwadraat is er speciaal voor mensen die graag sportief bezig zijn in het water of (beter) willen leren zwemmen. Met behulp van Sportfondsen organiseert het zwembad sportieve middagen, interessante cursussen en leuke trainingen voor jong en oud.