Ontdek een bijzonder stukje sportgeschiedenis bij Informatiepaneel Voetbal Noortheylaan

Na enig wetenschappelijk onderzoek werd in 2018 ontdekt dat de bakermat van het Nederlandse Voetbal in Leidschendam ligt. Tot 1882 stond daar namelijk Jongenskostschool Noorthey, waar rond 1864 de eerste voetbalwedstrijd in Nederland gespeeld werd. Dankzij de inzet van de gemeente en nazaten van de leerlingen van de school is nu een informatiebord geplaatst met daarop het verhaal van de school en hoe het voetbal in Nederland terecht kwam.

Jongenskostschool Noorthey was de eerste Nederlandse kostschool die voor de Engelse taallessen leraren uit Groot-Britannië aanstelde. Zij namen niet alleen het voetbal mee, maar ook hockey en cricket. Het infopaneel met de uitgebreide versie van dit verhaal staat ter hoogte van camping Noorthey langs de drukke hardloop-, wandel- en fietsroute tussen de Veursestraatweg en het treinspoor Den Haag-Leiden.

Waar kan je ons vinden?

Informatiepaneel Voetbal Noortheylaan

Noortheylaan
Leidschendam

Verrassende activiteiten

Poldergemaal De Antagonist

Bij Poldergemaal De Antagonist ervaar je een typisch stukje Hollandse historie. Het voormalige stoomgemaal is in 1882 gebouwd. Na de restauratie begin deze eeuw is het poldergemaal een museum geworden, waar de geschiedenis van de regio tot leven komt!

Holiday Inn The Hague - Voorburg

Comfortabel overnachten op een centrale locatie in het hart van de Randstad, dat doe je bij Holiday Inn The Hague – Voorburg.